Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 26 Głosów - 2.5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zakwas na (wielkanocny) barszcz biały/żurek
22-03-2013, 05:26 PM
Post: #1
Zakwas na (wielkanocny) barszcz biały/żurek
Witam wszystkich. Oto kolejna propozycja co można w Holandii upichcić naprawdę swojskiego:

Zachęcam Was do nastawienia własnego zakwasu na żurek albo biały barszcz - obowiązkowo na Wielkanoc, dobre też na co dzień.
Zajmie Wam to dosłownie minutę, a potem zakwas będzie dochodził kilka dni. Następnie można go przelać do szklanych (!) butelek lub słoików i przechowywać nawet miesiąc.

Zakwas na wielkanocny biały barszcz (1 litr)

2 szklanki mąki pszennej razowej (szukaj w holenderskich sklepach "volkoren tarwemeel")

litr ciepłej przegotowanej wody

mała kromka lub skórka z razowego chleba ("volkorenbrood")

2 - 3 ząbki czosnku

3 listki laurowe

5-7 owoców ziela angielskiego

płaska łyżka majeranku (najlepiej świeżo otwartego)

Wykonanie:

Do dużego słoja wsypać mąkę i czosnek pokrojony w cienkie plasterki. Zalać litrem ciepłej wody, dodać przyprawy, dokładnie wymieszać a na wierzchu położyć skórkę z razowego chleba. Słoik przykryć lnianą ściereczką lub lekko zakręcić aby był dopływ powietrza i odstawić w ciepłe miejsce na 4 - 5 dni.

Uwaga! Jeśli na zakwasie utworzy się kożuszek z pleśni, można go delikatnie usunąć a płyn przelać do np. szklanych (!) butelek i schować do lodówki.

To wszystko, prawda że proste?

Acha, zakwas na żur/ek robi się identycznie, jednak z mąki żytniej (roggemeel) i jest on bardziej kwaśny Nieśmiały

Jeszcze w tym tygodniu postaram się napisać co z tym zakwasem zrobić aby powstała swojska domowa potrawa Zdziwko

I jeszcze jedno - jeśli ktoś piecze chleb w domu (np. automatem), to dodatek tego zakwasu (szczególnie żurkowego, z żytniej mąki) zamiast części wody uczyni go chlebem prawie "wiejskim" znanym z małych miejscowych polskich piekarni. Trzeba jednak poeksperymentować z proporcjami woda/zakwas. I dodać nieco cukru ekstra by drożdże miały więcej energii... Zawstydzony Nie zapomnijcie też o dodatku (koniecznie polskiego) kminku Anioł
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
26-03-2013, 07:09 AM
Post: #2
RE: Zakwas na (wielkanocny) barszcz biały/żurek
Dobry przepis i tak fajnie opisane z nazwami NL. Ja jestem na tak. Cwaniak
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
26-03-2013, 06:29 PM
Post: #3
RE: Zakwas na (wielkanocny) barszcz biały/żurek
(26-03-2013 07:09 AM)piotrleiden napisał(a):  Dobry przepis i tak fajnie opisane z nazwami NL. Ja jestem na tak. Cwaniak
Tez jestem jak najbardziej na tak Wykrzyknik Tylko napisz Kasiu co z tym zakwasem potem zrobic bo "pachnie" naprawde smacznie Wywracanie oczamiWywracanie oczamiWywracanie oczami
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
28-03-2013, 05:11 PM
Post: #4
RE: Zakwas na (wielkanocny) barszcz biały/żurek
Wczoraj nastawiłem zakwas według przepisu Kasi. Jego zapach po kilkunastu godzinach niemal zwalił mnie dziś rano z nóg Zdziwko
Użyłem mąki żytniej razowej i połowę proporcji, trochę za dużo gdyż dopiero teraz patrzę że butla nie jest litrowa ale ma 0,7 l. Ściana
Wygląda mi to na zbyt gęste więc nie wiem czy się ukisi... Zdezorientowany
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
29-03-2013, 03:56 PM
Post: #5
RE: Zakwas na (wielkanocny) barszcz biały/żurek
(28-03-2013 05:11 PM)pepe napisał(a):  Wczoraj nastawiłem zakwas według przepisu Kasi. Jego zapach po kilkunastu godzinach niemal zwalił mnie dziś rano z nóg Zdziwko
Użyłem mąki żytniej razowej i połowę proporcji, trochę za dużo gdyż dopiero teraz patrzę że butla nie jest litrowa ale ma 0,7 l. Ściana
Wygląda mi to na zbyt gęste więc nie wiem czy się ukisi... Zdezorientowany

Witaj Pepe, postaraj się od czasu do czasu wstrząsnąć zawartością, aby całość była w miarę dokładnie wymieszana. I pamiętaj żeby naczynie z zakwasem stało w ciepłym miejscu. Jeśli poczułeś już zapach, to znaczy że proces się rozpoczął. Jutro wstawię przepis na wykorzystanie zakwasu Anioł
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Wielkanocny (i nie tylko) żurek na domowym zakwasie Katarzyna 2 458 03-04-2013 11:18 AM
Ostatni post: admin