Największy szerszeń Świata kolonizuje Holandię?

Aktualności | 05-07-2021 | 20:30

Szerszeń azjatycki (Vespa mandarinia) to gatunek owada z rodziny osowatych (Vespidae), występujący we wschodniej Rosji, Azji Południowej i Południowo-Wschodniej, często spotykany też w Japonii, Chinach i na Tajwanie. Ten największy szerszeń Świata sobie tylko znanym sposobem pojawił się w 2017 roku w holenderskiej prowincji Zelandia, i najwyraźniej postanowił się zadomowić.

Szerszeń azjatycki

Wielka osa zjadająca pszczoły

Latem 2020 roku wielką osę widziano w 26 różnych miejscach w kraju, oraz zlokalizowano (i zlikwidowano – przyp.red.) 17 gniazd szkodnika. Szerszeń azjatycki nie stanowi dla ludzi zagrożenia większego niż zwykłe osy, ale znajduje się na €uropejskiej liście niepożądanych gatunków. Wszystko dlatego, że pożera pszczoły – zarówno te miodne z pasieki, jak i inne dzikie gatunki.

Niszczenie gniazd

Odpowiedzialność za tępienie szerszenia azjatyckiego spoczywa na poszczególnych prowincjach. Nieocenione są tutaj wskazówki EIS Kenniscentrum Insecten oraz NVWA, pomagające mieszkańcom kraju rozpoznać owada. Praktycznie każde zgłoszenie skutkuje przybyciem ekspertów, którzy są w stanie szybko zlokalizować i zniszczyć gniazdo szerszenia.

Bądź na bieżąco!

Dołącz do nas!

Udostępnij znajomym!

(holandia.online/wnl/foto(s):Pixabay,archiwum)

Dodaj komentarz

error

Lubisz wiatraczek.nl? Powiedz to Światu!